Japanse trommels

“The powerful and compelling rhythm of drums can still and focus the mind, the quick path to mindfulness”

Niet één muzikaal deel in de hersenen, maar zo’n tien verschillende delen reageren op toonhoogte, ritme, timbre en melodielijnen. Muziek is niet alleen gehoor, ook de visuele en motorische hersendelen en de delen die te maken hebben met anticipatie en verwachting reageren. Je luistert niet passief naar muziek. Je ontcijfert het, ziet waar het heen gaat en je hebt verwachtingen.

Japanse trommels en Zijnsoriëntatie

Het bespelen van een Okedo-Odaiko (Japans voor: grote trommel) zet mensen in beweging, of ze dat nou willen of niet. De fysieke inspanning en het geluid zijn zo indrukwekkend dat je er niet omheen kunt, zelfs niet als je je oren afsluit. Het geluid is overal in je lijf te voelen.

Hier maak ik gebruik van tijdens mijn sessies zijnsorientatie achter de grote drum. De ervaring leert dat het een sensatie oproept net voordat je op de trommel slaat. En het raakt zeker iets als je het resultaat van je slag ervaart en voelt. Je kunt emoties eruit slaan of voorzichtig aanraken, je komt in beweging en je voelt onvermijdelijk wat het trommelen met je doet.
Tijdens het trommelen ga je een uitdaging aan waar niets fout aan kan zijn en die een beroep doet op jouw expressie, je fysieke aanwezigheid, je gehoor en jouw creativiteit.

Als slagwerker wil ik die ervaring graag delen met iedereen die een nieuwe balans in het leven zoekt. Of op zoek is naar een manier om uitdrukking te kunnen geven aan gevoelens van boosheid, verdriet, eenzaamheid en alles wat een mens zoal bezighoudt. Deze muzikale reis van ritme en muziek combineer ik op een unieke manier met mijn opleiding Zijnsoriëntatie.

Wat is Zijnsoriëntatie?

Zijnsoriëntatie is een moderne westerse, soms spirituele, manier om je innerlijke waarheid te vinden. Zijnsoriëntatie geeft inzichten en methoden waarmee je kunt achterhalen hoe jij je staande kunt houden in het dagelijks leven. Hoe je tot verzoening met de werkelijkheid komt en daardoor een vrijer en krachtiger bestaan kunt leven. Zijnsoriëntatie helpt mensen bij het ontwikkelen van hun vermogen om zichzelf op een waardevolle manier te begeleiden. Er zijn voor jezelf, jezelf bijstaan. Rust organiseren voor jezelf, ondanks alles wat er in het heden gebeurt en het verleden gebeurde. Dat is iets wat je kunt leren en trainen.

Een bijzondere ervaring

Het bespelen van Japanse trommels is een bijzondere ervaring. Japanse trommels zijn bijzonder van bouw en klank en kunnen zowel heel zacht als heel hard bespeeld worden. Het gaat hierbij over het algemeen over overzichtelijke ritmes die nauwkeurig gespeeld kunnen worden. Daarvoor wordt er een extra beroep gedaan op concentratie (toewijding), fysieke inzet en studie (repetitie).

Ik zie wat het doet met mijn studenten, het raakt ze, het nodigt ze uit, het vraagt veel van hen en er komen vrijwel altijd verhalen los.

Wat betekende de Japanse trommels voor mijzelf?

Het was tijdens mijn conservatorium periode dat ik de liefde en passie ontdekte voor de Japanse trommel. Het geluid en de fysiek ervaring toonde een complete nieuwe wereld voor mij.

Het doet een beroep op mijn expressie, mijn lijf, m’n gehoor en m’n creativiteit. Ik voel m’n innerlijke criticus meekijken en meeluisteren en ik weet hoe het is om mijn innerlijke rebel in te zetten. Ik ken ook het vredige en voldane gevoel na een voor mijzelf geslaagde solo, al of niet in samenspel met mijn medespelers.

Drumschool

Naast de sessies met de Japanse trommels geef ik drumles in Groenekan, nabij Utrecht. Tijdens mijn lessen help ik de drummer minder gericht te zijn op resultaat en meer op wat er tijdens het drummen gebeurt. Leer drummen op een ontspannen open manier en ervaar de ruimte die dan ontstaat!

“With the powerful, monotonous, punctuated sound of a drum I can achieve a mindful state almost instantly. With other methods, for me, it can take half an hour just to get “in the mindful zone.”

In Psychology Today, therapist Gary Diggins is quoted as saying: “We moderns are the last people on the planet to uncover what older cultures have known for thousands of years: The act of drumming contains a therapeutic potential to relax the tense, energize the tired, and soothe the emotionally wounded.”